Treningsansvarlig

Følg med på facebook for treningstidspunkt: Brukshund og lydighetstrening i Mosjøen og Omegn (VHK)

Denne gruppa er for de som trener lydighet innen ulike grener, og for de som trener innen NBF. Det er ingen krav til at du skal stille i konkurranse for å være med. De mest ihuga av oss trener på ulike plasser, på forskjellige tidspunkt, flere ganger i uka. Dette er morsom og sosial trening og vi setter pris på alle som er med, uansett forkunnskaper.

De som er interessert i å være med på treningene kan sende meg PM. Merk om du er interessert i lydighet og/eller spor :-D
Nybegynnere vil få hjelp til å komme i gang 

 

Hva er Lydighet? 

Lydighet er en forutsetning for all aktivitet med hund. Alle hunder trenger å lære lydighet, uansett om det trenes til lydighetskonkurranser, agility, jakt, brukshund, redningshund eller familiehund. VHK arrangerer også kurs i lydighet med ujevne mellomrom.

Hva er Konkurranselydighet? I alle lydigetskonkurranser utføres øvelser og det bedømmes om man har klart dem riktig. Alle hundene i samme klasse gjør de samme øvelsene og så vurderes det hvordan det ble fremført. I lydighetsringen ser vi hunder av nesten alle raser og førere i alle aldre. De har alle en ting felles: Gleden av å arbeide og samarbeide med hunden sin. Selv om ikke alle når like langt, kan alle komme frem til et brukbart resultat bare innsatsviljen og pågangsmotet er i orden. Det er fire klasser i all konkurranselydiget og hvis man når over en viss poengsum får man lov å starte i neste klasse. Slik arbeider man seg oppover klassene, og kan til slutt ende med en lydighetschampion.

 

Lydighetsprøver (LP) og Brukslydighet

I LP og Brukslydighet er det bestemt hvilke øvelser som skal utføres i hver enkelt klasse. Ekvipasjene kommanderes i ringen og bedømmes av en dommer. Poengsummen som oppnås i brukslydiget slås sammen med poengsum for spesialøvelsene. Det er totalsummen som avgjør om en kan rykke opp til neste klasse.

Brukshundsport

 

Brukshundsport er forskjellige søkeøvelser hvor hunden læres opp til å søke etter gjenstander eller mennesker i terrenget. Hunden får på denne måten brukt lukt-, hørsel- og synssansene på en positiv måte.

I klubben har vi en aktiv gruppe som regelmessig trener spor, rundering og feltsøk. Vi trener sammen uansett om målet er å konkurrere eller å ha en felles aktivitet med vår beste venn. Vi trener både hverdager og helger. Treningstidspunkt avtaler vi på gruppens Facebookside, og naturlig nok så trenes det mest på sommerhalvåret. Vi hjelper hverandre etter behov og deler tips og erfaringer. Klubben har også godkjent instruktør som trår til når noen ønsker hjelp. Alle medlemmer er velkomne og får hjelp til å komme igang. Vi anbefaler også å gå et kurs for å få mest mulig ut av treningene.

FELT - en søksøvelse som går ut på at hunden skal lete opp gjenstander i et opptråkket område. Hundefører sender hunden på søk etter gjenstander fra den ene ytterkanten av feltet. Når hunden finner en gjenstand skal den levere den inn til hundefører. Feltsøk er en fin mental aktivitet i hverdagen!

SPOR: Å følge spor er helt naturlig for hunden. Når vi trener og konkurrerer i spor ønsker vi at hunden skal finne og følge et spor gjennom varierende terreng og ulike retninger. Når hunden går menneskespor skal den også markere utlagte gjenstander (pinner) i sporet.

RUNDERING er en søksøvelse som går ut på at hunden skal finne mennesker i skogen. Hundefører går fremover og sender hunden ca. 50m ut i terrenget på hver side for å søke etter mennesker (figuranter). Hunden skal bruke nesen for å finne figurantene og ved hjelp av halsgiving eller bringkobbel fortelle hundefører at den har funnet en figurant. Antall figuranter, lengde og søketid på runderingsløypen avhenger av hvilken klasse man starter i.

Du kan lese mer om sporten på NBFs hjemmesider.

Hvis du har lyst til å prøve bruks med din hund, ta kontakt med: Jeanette Åsvang